WinampSŁUCHAJ ONLINE
Interwencyjny telefon: (+48) 570-930-930 Telefon na antenę: (32) 775 22 22
Napisz do nas: antena@radiofest.pl
Znajdź nas na: facebook.com/festradio

06.07.2020Tężnia w Gliwicach gotowa!

Można już korzystać z tężni solankowej w lesie komunalnym przy ul. Chorzowskiej w Gliwicach. Do relaksu w jej pobliżu zachęcają wygodne ławki oraz drewniane leżaki. Obiekt jest w pełni dostępny dla osób niepełnosprawnych.
 
Gliwicka tężnia, jak podkreśla wykonawca, jest jednym z najlepiej usytuowanych tego typu obiektów w kraju - jest oddalona od ruchliwych ulic i stoi w głębi lasu przy ul. Chorzowskiej. Powstała na planie prostokąta o wymiarach ok. 13 m x 40 m, ma prawie 8 m wysokości i jest zadaszona, co ogranicza rozrzedzanie solanki przez padające deszcze.
 
Wokół budowli powstała strefa relaksu z leżakami i ławkami oraz reprezentacyjny ogród. Wyeksponowano rosnący tu wcześniej dąb szypułkowy, a dodatkowo posadzono w sumie ok. 700 krzewów, traw i ozdobnych bylin, m.in. trzcinniki, kostrzewy, winobluszcz i wrzosy. W pobliżu są również stojaki na rowery i miejsca parkingowe dla odwiedzających tężnię. Ścieżki wokół zostały wyłożone nawierzchnią dostosowaną do potrzeb osób niepełnosprawnych.
 
Uwaga! W czasie korzystania z tężni należy przestrzegać aktualnych wymogów sanitarnych i regulaminu zamieszczonego na tablicach umieszczonych przy obiekcie.
 
Warto wiedzieć, że - o ile nie ma przeciwwskazań medycznych - korzystanie z tężni solankowej ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Pod wpływem słońca i wiatru rozpylona solanka tworzy mgiełkę bogatą m.in. w jod, brom, magnez, sód, potas czy żelazo, dlatego przebywanie w pobliżu inhalatora jest porównywane z dobroczynnym działaniem nadmorskich spacerów, pomaga w leczeniu chorób układu oddechowego, wzmacnia też system odpornościowy, wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego i alergii, pomaga też wypocząć i zregenerować siły.
 
Budowę tężni, zgodnie z projektem pracowni Modulor Architekci, prowadziło konsorcjum firm MONUMENTUM sp. z o.o. oraz BBI BUDOWNICTWO sp. z o.o. Jej koszt, w wysokości ok. 3,4 mln zł, został sfinansowany z budżetu miasta Gliwice.
 
 
 
fot. D. Nita-Garbiec/UM Gliwice
źródło: www.gliwice.eu