


30.03.2018Wyjątkowe święcenie
Święta Wielkanocne obchodzono na Śląsku i w Polsce zawsze bardzo uroczyście. To czas refleksji, zadumy, rodzinnych spotkań oraz tradycji święcenia pokarmów. W Bytomiu - Rozbarku tradycja jest jeszcze piękniejsza za sprawą wiernych, którzy przychodzą ze święconką ubrani w ludowe stroje rozbarskie.
Tradycja święcenia pokarmów w takiej oprawie, w parafii św.Jacka w Bytomiu-Rozbarku trwa już 7 lat. Pomysłodawcą jest p. Piotr Mankiewicz, rozbarczanin, założyciel i właściciel Muzeum Chleba w Radzionkowie. To dzięki jego aktywności i zaangażowaniu udało się odtworzyć dawną tradycję noszenia stroju rozbarskiego, zwanego też bytomskim, czyli jednego z najpopularniejszych strojów ludowych Górnego Śląska.
Z każdym rokiem przybywa osób, które przychodzą w ten jeden szczególny dzień świątecznego okresu, aby wziąć udział w tradycyjnym święceniu pokarmów. W wydarzeniu biorą udział dorośli, młodzież oraz dzieci, dla których jest to nie tylko okazja do zobaczenia, jak wyglądają tradycyjne stroje rozbarskie, ale także szansa, aby poznać ich historię.. Do tego uroczystość święcenia pokarmów prowadzona jest przez księży "po śląsku".
Wyjątkowe wydarzenie odbędzie się w kościele pw. św. Jacka /Bytom - Rozbark, ul. Matejki , w Wielką Sobotę o 14.00.